COVID-19

North Valley Christian AcademyTM 

School Opening August 2020

Questions and Answers

North Valley Christian Academy continues to closely monitor the evolving situation related to COVID-19 (coronavirus) and evaluate its impact on both the school and the community at large in accordance with recommendations from local, state, and national government organizations and health agencies. The health and safety of all members of our community are, as always, of the utmost importance.  

Preschool starts on August 10th and grades K–12 return to campus on August 17.  Classes will be held on campus all five days of the week.   These plans are subject to change if there is a change in Arizona laws or if there are data indicating the risks of reopening outweigh the benefits. We have received several questions with respect to the reopening.  Our answers are listed below. Such questions are encouraged and can be submitted to Head of School, Chris Schoenleb at chriss@northvalleyca.org.   

 

1.  Question:  Will the campus be open for all grade levels?

Answer:  Yes.  Preschool–12th grade classes will be in session Monday–Friday.

2.  Question: What precautions will you be taking to reduce the risks of contracting or spreading COVID–19? 

 Answer: The following procedures have been put in place to help prevent the spread of the coronavirus:

  • Establishing school bubbles, by keeping cohort groups isolated from other cohort groups;
  • Restricting all nonessential visitors;
  • Wearing a mask when 6-feet of separation cannot be maintained by someone outside a given cohort;
  • Checking temperatures at the beginning of the day and prior to using school transportation;
  • Staggering class schedules during the day to minimize student contact during passing periods;
  • Wearing face coverings by staff members when physical distancing cannot be maintained between student and teachers/aides;
  • Reminding students of procedures with posted signage in the restrooms and classrooms;
  • Implementing dedicated restrooms and water bottles;
  • Disinfecting desks and all high-touch surfaces throughout the day;
  • Cleaning materials that are shared before and after student use;
  • Disinfecting bathrooms throughout the day;
  • Disinfecting the entire school after each school day; and
  • Disinfecting the playground after every use.

 

3.     Question: Will masks be required?

Answer: We will be maximizing distance in our classrooms and common areas.  Thus, masks will be optional in the classroom for students in all grade levels.  Students in middle school and high school are required to wear a mask during passing periods and when they are outside their classrooms.  Teachers and aides must wear a face covering when they work within a 6-foot distance of students for longer than 15 minutes.

 

4.     Question: Are there activities that will be avoided when school starts?

Answer:  At this point we have not identified specific activities, such as singing, athletic events, and other parts of the NVCATM experience that will be curtailed. NVCA will be following the Arizona Interscholastic Association (AIA) guidelines.  Large on-campus social events are cancelled during the months of August and September.  When possible, these events will be held online.

 

5.     Question: Do you have different sets of rules for different age groups?

Answer: In order to prevent exposure between high school and middle school bubbles, students in grades six–12 are required to wear masks outside of their classrooms.  All other rules are applicable to all grade levels.

 

6.     Question: What happens if there is a case of COVID-19 with a student or a family member?

Answer:  Students, teachers, staff, and campus visitors, who have had close contact with an individual receiving a lab-confirmed COVID-19 diagnosis will not be permitted on campus until they have quarantined for 14 days. Close contact is defined as:

  • Spending 15 minutes or more within six feet of someone who has COVID-19;
  • Sharing food or drinks with them;
  • Having direct physical contact with the person (hugged or kissed them); or
  • Being in direct contact with the infected person’s sneeze, cough, or respiratory droplets.

In most cases, the class where exposure to a verified COVID-19 case has occurred will move to emergency online education protocols on NVCA learning management systems.   

If two verified COVID-19 cases occur within a class during a 10-day period, the class and bubble will move to emergency online education protocols.

 7.    Question: Will parents be informed if there is a confirmed COVID-19 case at NVCA?

Answer:  If a student or staff member is confirmed to have COVID-19, NVCA will inform parents and staff members of possible exposure and the grade level(s) where the exposure has occurred. Confidentiality required by the Americans with Disabilities Act (ADA) will be maintained unless written permission is given by the individual or parents/guardian of the infected student. 

 

8.     Question: What happens if the state recommends further restrictions?

Answer: We will, of course, abide by all applicable laws. To date, proclamations from the governor have been advisory in nature, i.e., guidelines. Most pronouncements from the state cover schools of all sizes and types. If they continue to be guidelines and not laws, we will determine the extent to which they apply to us and our community. Once we have made that determination, we will adjust our policies and programs accordingly.

 

9.     Question: What happens if the state requires all public and private schools closed?

Answer: If we are forced to close before or during the next school year, we will employ our online program for all grades except PS3/PK4. Fortunately, we have been developing online classes at the high school level for the past two years and we expect to have as many as 12 classes ready for the fall semester. In addition, we will have contingency plans for PS through 12th grade to implement immediately if a closure order is given. Our faculty and staff gained a great deal of experience with virtual classrooms during the last closure, so they will be fully prepared to go virtual whenever they are called upon.

 

10.  Question: What is the policy for school visitors?

Answer:  Preapproved or scheduled visitors will be permitted on campus on a limited basis.

The following protocols will be in place for all volunteers and nonessential visitors:

  • Temperature check
  • Completion of a health screening form
  • Wearing a mask on campus
  • Wearing gloves, if they will be in contact with any materials that will be touched by students

 

11.  Question: Will you utilize the outdoor learning areas?

Answer:  Because our classrooms have access to an outdoor collaboration area, our teachers will utilize these areas to take advantage of their safer environment and to facilitate distancing between students.

 

12. Question: If my middle or high school student is not comfortable taking on-campus classes, are there other options?

Answer: We offer online classes for middle  and high school students.  Check out our online program at northvalleyca.org.

 

13.  Question: If I am not comfortable sending my elementary child to school, can they take online classes?

Answer: We have options for students who need extended time away from campus.  However, the program will look different from the emergency remote learning platform NVCA used last school year because teachers will be responsible for on campus student learning as well as remote student learning.  

 

14.  Question: If a student takes remote classes, will they be placed on a waiting list if the on-campus class reaches maximum capacity?

Answer: All students who registered prior to July 31, 2020 are classified as on-campus students and their classroom spot will be reserved for their return to in-person learning.   Due to a recent surge in demand for on-campus classes, we cannot guarantee an on-campus spot for remote students who registered after July 31, 2020. 

 


 

The NVCA Promise

Steadfast in faith, NVCA is committed to a Christ-centered education that can transform lives and touch communities. Our role is to help define and reinforce a deep sense of God-given value, purpose and meaning in the pursuit of knowledge and growth in Christ for a transforming influence on the world. An NVCA education forms the foundation upon which all academic pursuits are built thereby enabling students to reach their full educational potential.